Emilia on myöhemmin muistellut työskentelyään äitinsä johtamassa kaupassa seuraavasti:

Kun Emilia otti Viktorin kanssa kaupan hoidettavakseen, jakoivat he yrityksen vastuun ja työtaakan keskenään puoliksi. Pariskunta kulki aamuin ja illoin yhdessä töihin. Työ oli fyysisesti raskasta ja jo pelkästä liikekirjeenvaihdosta huolehtiminen oli melkoinen urakka. Menestys ja vastoinkäymiset vuorottelivat, mutta vähitellen liike alkoi menestyä. Zweygbergin kankaita ostivat erityisen paljon ne Kannaksen yrittäjät, jotka palvelivat venäläisiä kesäasukkaita. Kesäasukkaatkin ostivat mielellään kankaita kiertäviltä ”tyykin myyjiltä”, sillä suomalaiset kankaat olivat hyvämaineisia. Zweygbergin valikoiman kysytyin kangas oli ”sairaanhoitajatarkankaaksi” kutsuttu vaaleansininen kangas.

Zweygbergin kangaskauppa tunnettiin siitä, että kaikki asiakkaat saivat ystävällistä palvelua asemasta ja varallisuudesta riippumatta. Sääty-yhteiskunta vaikutti kuitenkin asiakkaisiin siten, että kuin sanattomasta sopimuksesta maalaisten oli tapana tehdä ostoksensa aamupäivisin, säätyläisten iltapäivisin. Siksi aamuisin liikkeessä saattoi nähdä maalaisia syömässä eväitään ja paimentamassa lapsiaan, kun taas iltapäivisin liikkeen edustalla parveili vossikoita.

Saat pikkukuvasta esille suuremman kuvan:
Lisätietoa verkkonäyttelystä

Museon työryhmä:
Mona Taipale, Satu Ståhlberg ja Johanna Piipponen

Verkkonäyttelyn käsikirjoitus: Pauliina Veijalainen
Verkkonäyttelyn käsikirjoitus pohjautuu Lappeenrannan museoiden Avojaloin-yhteisnäyttelyyn (26.4.2015–10.1.2016), jonka on käsikirjoittanut kirjailija Anna Kortelainen. Verkkonäyttelyn henkilötekstit pohjautuvat Anna Kortelaisen artikkeleihin Gummeruksen kustantamassa Avojaloin – 20 tositarinaa Karjalan Kannakselta -julkaisussa.

Graafinen suunnittelu: Päivi Veijalainen / Huhtikuu

Tekninen toteutus: Marko Myllymäki / Atadone

Audioleikkeiden käsikirjoitus: Anna Kortelainen

Audioleikkeiden lukijat:
Jukka Lehtinen
Liisa Lehtinen
Maria Lehtinen
Mikko Pirinen
Netta Salonsaari
Antti Taipale
Helmi Taipale
Mikko Taipale
Mona Taipale

Kuvien oikeudet:
Etelä-Karjalan museo (EKM)
Etelä-Karjalan taidemuseo (EKTM)
Lintulan luostari
Museovirasto
Pietarin kaupunginmuseo
(State Museum of the History of St Petersburg. St Petersburg)
Pohjanmaan museo
Rajamuseo
Työväenmuseo Werstas (TW)
Yksityiskokoelmat

Näyttelyä on tukenut Museovirasto

Museovirasto