Heikki Pietiläinen oli Hullu-Jussiksi kutsutun höyrykaivinkoneen kuljettaja. Hullu-Jussi oli ensimmäinen kaivinkone Suomessa, ja se otettiin 1910-luvulla käyttöön juuri ratatöissä. Alussa se tarvitsi 12 hengen miehistön. Lempinimensä kaivinkone sai siitä, että työmiesten mielestä ”höyrylapio” teki työtä ”hullun lailla”. Hullu-Jussi oli telaketjuilla kulkeva työmaakoppi, jonka toisessa päässä kurkotteli kaivinkoneen kaula.

Ennen Hullu-Jussia junaratojen rakennus oli ollut ankaraa työtä. Erityisen raskasta oli sorastus, jossa soraa nostettiin sorakuopista käsin kiskojen pohjamaaksi ja pengerrykseksi. Työn raskauden takia työmiehet olivat herkästi lakkoilleet. Lisäksi sisällissodan jälkeinen työskentely oli kärsinyt topparoikkien tehottomuudesta. Topparoikiksi kutsuttiin junarataa huoltavaa, paikasta toiseen liikkuvaa työläisjoukkoa, joilla oli huono maine. Siihen kuuluvat työläiset joutuivat tekemään inhottavimpina pidettyjä töitä, eli raiteiden huolto- ja kunnostustöitä. Niissä ei saanut teettää työtä urakkana, joka olisi ollut työmiehille tuottoisampaa kuin päiväpalkka, sillä työ vaati tarkkuutta: sora oli hakattava huolellisesti ja tilkittävä jokaisen telan alle. Topparoikan töistä maksettiin siis pientä päiväpalkkaa, jonka seurauksena työläiset vetelehtivät. Ongelmien takia topparoikkien työt pyrittiin koneellistamaan kokonaan 1920-luvun alussa.

Heikki harrasti myös valokuvausta, ja otti kuvia työmaistaan. Vitkalaukaisimen ansiosta hän itse on mukana useissa kuvissa.

Saat pikkukuvasta esille suuremman kuvan:


Lisätietoa verkkonäyttelystä

Museon työryhmä:
Mona Taipale, Satu Ståhlberg ja Johanna Piipponen

Verkkonäyttelyn käsikirjoitus: Pauliina Veijalainen
Verkkonäyttelyn käsikirjoitus pohjautuu Lappeenrannan museoiden Avojaloin-yhteisnäyttelyyn (26.4.2015–10.1.2016), jonka on käsikirjoittanut kirjailija Anna Kortelainen. Verkkonäyttelyn henkilötekstit pohjautuvat Anna Kortelaisen artikkeleihin Gummeruksen kustantamassa Avojaloin – 20 tositarinaa Karjalan Kannakselta -julkaisussa.

Graafinen suunnittelu: Päivi Veijalainen / Huhtikuu

Tekninen toteutus: Marko Myllymäki / Atadone

Audioleikkeiden käsikirjoitus: Anna Kortelainen

Audioleikkeiden lukijat:
Jukka Lehtinen
Liisa Lehtinen
Maria Lehtinen
Mikko Pirinen
Netta Salonsaari
Antti Taipale
Helmi Taipale
Mikko Taipale
Mona Taipale

Kuvien oikeudet:
Etelä-Karjalan museo (EKM)
Etelä-Karjalan taidemuseo (EKTM)
Lintulan luostari
Museovirasto
Pietarin kaupunginmuseo
(State Museum of the History of St Petersburg. St Petersburg)
Pohjanmaan museo
Rajamuseo
Työväenmuseo Werstas (TW)
Yksityiskokoelmat

Näyttelyä on tukenut Museovirasto

Museovirasto