Koulun kesälomina Hilma kävi töissä ja luovutti pienen palkkansa vanhemmilleen. 12-vuotiaana, kesällä 1913, Hilma työskenteli pikkupiikana Niemenlautan kartanossa Viipurinlahdella. Siellä hänen tärkeimpänä työtehtävänä oli pikkulasten hoitaminen ja vahtiminen. Hoidettaviin lapsiin kuului muun muassa Tom, Hugo ja Anni Simbergin esikoinen. Kaksivuotias Tom osasi kävellä mutta ei vielä varoa menemisiään. Koska Niemenlautassa meri oli aina lähellä, ei Hilma saanut päästää Tomia silmistään hetkeksikään.

Hilman muut työtehtävät olivat todennäköisesti melko kevyitä. Hän oli alle teini-ikäinen, vaikka jo rippikouluikäinen piika kelpasi aikuisen naisen raskaisiin tehtäviin. Vanhempien piikojen tehtäviin kuului erilaisia taloudenhoitoon ja maatalouteen liittyviä tehtäviä, esimerkiksi sikojen syöttämistä, vasikoiden hoitoa ja perunoiden kuorimista.

Kesällä 1913 Hugo Simberg pyysi Hilman mallikseen. Hilman tuli seistä Niemenlautan navetan ovella ja pidellä Bunka-karitsaa sylissään. Hilma ei kuitenkaan jaksanut seisoa liikkumatta niin kauan kuin aikuiset ammattimallit, joten Simberg otti tilanteesta myös valokuvan, jonka avulla hän sai viimeisteltyä maalauksen. Maalaus sai nimen Lammastyttö.

Saat pikkukuvasta esille suuremman kuvan:


Lisätietoa verkkonäyttelystä

Museon työryhmä:
Mona Taipale, Satu Ståhlberg ja Johanna Piipponen

Verkkonäyttelyn käsikirjoitus: Pauliina Veijalainen
Verkkonäyttelyn käsikirjoitus pohjautuu Lappeenrannan museoiden Avojaloin-yhteisnäyttelyyn (26.4.2015–10.1.2016), jonka on käsikirjoittanut kirjailija Anna Kortelainen. Verkkonäyttelyn henkilötekstit pohjautuvat Anna Kortelaisen artikkeleihin Gummeruksen kustantamassa Avojaloin – 20 tositarinaa Karjalan Kannakselta -julkaisussa.

Graafinen suunnittelu: Päivi Veijalainen / Huhtikuu

Tekninen toteutus: Marko Myllymäki / Atadone

Audioleikkeiden käsikirjoitus: Anna Kortelainen

Audioleikkeiden lukijat:
Jukka Lehtinen
Liisa Lehtinen
Maria Lehtinen
Mikko Pirinen
Netta Salonsaari
Antti Taipale
Helmi Taipale
Mikko Taipale
Mona Taipale

Kuvien oikeudet:
Etelä-Karjalan museo (EKM)
Etelä-Karjalan taidemuseo (EKTM)
Lintulan luostari
Museovirasto
Pietarin kaupunginmuseo
(State Museum of the History of St Petersburg. St Petersburg)
Pohjanmaan museo
Rajamuseo
Työväenmuseo Werstas (TW)
Yksityiskokoelmat

Näyttelyä on tukenut Museovirasto

Museovirasto