Ilo Schroeder syntyi vuonna 1875 Liperissä. Hänen perheensä oli juuriltaan saksalais-puolalaista sukua. Ilo valmistui voimistelunopettajaksi vuonna 1898 ja työskenteli pitkään voimistelun ja terveysopin lehtorina. Todennäköisesti hän kuului vuonna 1906 perustettuun Voimaliittoon, jota voidaan kuvailla sortokausien synnyttämäksi vastarintaliikkeeksi.

Sisällissodan aikana Ilo toimi Kuopioon sijoitettujen suojeluskuntajoukkojen päällikkönä. Vuodesta 1921 eteenpäin hän työskenteli rajakomendanttina Terijoella, Suomen ja Venäjän välisen rajan tuntumassa. Hän oli joutunut jättämään puolisonsa Ellin (os. Genetz) ja kolme poikaansa Kuopioon. Myös Elli joutui ansaitsemaan lisätuloja opettamalla ruotsia ja konekirjoitusta, koska perheen talous oli tiukilla 1920-luvun alussa. Vuonna 1925 koko perhe muutti Terijoelle asumaan. He asuivat Terijoella vuoteen 1936 saakka, jolloin Ilo siirtyi Hankoon tullinhoitajaksi.

Saat pikkukuvasta esille suuremman kuvan:

Lisätietoa verkkonäyttelystä

Museon työryhmä:
Mona Taipale, Satu Ståhlberg ja Johanna Piipponen

Verkkonäyttelyn käsikirjoitus: Pauliina Veijalainen
Verkkonäyttelyn käsikirjoitus pohjautuu Lappeenrannan museoiden Avojaloin-yhteisnäyttelyyn (26.4.2015–10.1.2016), jonka on käsikirjoittanut kirjailija Anna Kortelainen. Verkkonäyttelyn henkilötekstit pohjautuvat Anna Kortelaisen artikkeleihin Gummeruksen kustantamassa Avojaloin – 20 tositarinaa Karjalan Kannakselta -julkaisussa.

Graafinen suunnittelu: Päivi Veijalainen / Huhtikuu

Tekninen toteutus: Marko Myllymäki / Atadone

Audioleikkeiden käsikirjoitus: Anna Kortelainen

Audioleikkeiden lukijat:
Jukka Lehtinen
Liisa Lehtinen
Maria Lehtinen
Mikko Pirinen
Netta Salonsaari
Antti Taipale
Helmi Taipale
Mikko Taipale
Mona Taipale

Kuvien oikeudet:
Etelä-Karjalan museo (EKM)
Etelä-Karjalan taidemuseo (EKTM)
Lintulan luostari
Museovirasto
Pietarin kaupunginmuseo
(State Museum of the History of St Petersburg. St Petersburg)
Pohjanmaan museo
Rajamuseo
Työväenmuseo Werstas (TW)
Yksityiskokoelmat

Näyttelyä on tukenut Museovirasto

Museovirasto