Ilon töihin rajakomendanttina kuului järjestyksen ylläpito ja turvallisuuden valvominen rajan tuntumassa. Tehtävä oli vaikea, koska rajan pituus oli 120 kilometriä eikä rajavartijoita ollut tarpeeksi. Lisäksi seudun asukkaat salakuljettivat rajan yli tavaroita ja ihmisiä (tutustu myös Matti Iloseen, salakuljettajaan). Komendantin piti myös valvoa, ettei rajan läheisyydessä oleskellut muukalaisia, pakolaisia tai kommunisteja. Rajamaalla Suomen kansalaisetkin tarvitsivat oleskeluluvan.

Komendantin alaiset, rajavartijat, valvoivat rajaa partioimalla sen tuntumassa kävellen, ratsastaen tai autolla kulkien. He saattoivat kulkea pitkiä matkoja päivässä. Ammatillisen taustansa takia Ilo piti suositeltavana, että hänen alaisensa hiihtivät työmatkansa talvella. Matkoistaan rajavartijat kirjoittivat raportteja. Niissä saattoi lukea vaikkapa: ”meno- tai tulojäljet rajapylväiden 106 ja 107 välillä, rajanylittäjiä kolme, olivat hiihtäneet peräkkäin samaa latua”.

Ilon linja oli aikaisempia rajakomendantteja tiukempi. Vuonna 1921, heti Terijoelle saavuttuaan, hän joutui ottamaan kantaa Kronstadtin kapinan pakolaisiin Venäjältä. Ilon mielestä pakolaisia ei saanut auttaa, ja hän epäsi jopa Punaiselta Ristiltä oikeuden perustaa Terijoelle sairaalan pakolaisia varten. Hänen mielestään Kannaksen rajavartiointi oli rakennettu estämään ”Venäjältä tulevan saastan leviämisen rajan tälle puolelle”.

Saat pikkukuvasta esille suuremman kuvan:


Lisätietoa verkkonäyttelystä

Museon työryhmä:
Mona Taipale, Satu Ståhlberg ja Johanna Piipponen

Verkkonäyttelyn käsikirjoitus: Pauliina Veijalainen
Verkkonäyttelyn käsikirjoitus pohjautuu Lappeenrannan museoiden Avojaloin-yhteisnäyttelyyn (26.4.2015–10.1.2016), jonka on käsikirjoittanut kirjailija Anna Kortelainen. Verkkonäyttelyn henkilötekstit pohjautuvat Anna Kortelaisen artikkeleihin Gummeruksen kustantamassa Avojaloin – 20 tositarinaa Karjalan Kannakselta -julkaisussa.

Graafinen suunnittelu: Päivi Veijalainen / Huhtikuu

Tekninen toteutus: Marko Myllymäki / Atadone

Audioleikkeiden käsikirjoitus: Anna Kortelainen

Audioleikkeiden lukijat:
Jukka Lehtinen
Liisa Lehtinen
Maria Lehtinen
Mikko Pirinen
Netta Salonsaari
Antti Taipale
Helmi Taipale
Mikko Taipale
Mona Taipale

Kuvien oikeudet:
Etelä-Karjalan museo (EKM)
Etelä-Karjalan taidemuseo (EKTM)
Lintulan luostari
Museovirasto
Pietarin kaupunginmuseo
(State Museum of the History of St Petersburg. St Petersburg)
Pohjanmaan museo
Rajamuseo
Työväenmuseo Werstas (TW)
Yksityiskokoelmat

Näyttelyä on tukenut Museovirasto

Museovirasto