Jelena Guro syntyi vuonna 1877 Pietarissa. Hän aloitti taideopinnot 13-vuotiaana piirustuskoulussa Pietarissa. Jelena oli paitsi taidemaalari, myös runoilija. Hän sai vaikutteita futurismista ja kubismista, jotka olivat 1900-luvun alun uusia, ns. avantgardistisia taidesuuntauksia. Avantgarde tarkoittaa edelläkävijää (ranskaksi avant garde = kärkijoukko). Tässä yhteydessä sillä tarkoitetaan kokeilevaa taidetta, joka rikkoi ja uudisti perinteisempiä taidesuuntauksia. Näistä vaikutteista huolimatta Jelenan oma tyyli kuvataiteessa hyvin omalaatuinen, pehmeä ja naivistinen. Runoudessa hänen tyylinsä oli kokeileva ja uusia ilmauksia käyttävä.

Vuosina 1903‒1905 Jelena jatkoi opintojaan pietarilaisen impressionistin ateljeessa. Siellä hän tutustui tulevaan aviomieheensä Mihailiin, joka oli säveltäjä, viulisti ja taidemaalari. He asuivat Pietarissa, mutta viettivät kesät Kannaksella Uudenkirkon pitäjässä. Jelena oli perinyt siellä olevan kesähuvilan eli datšan isältään.

Jelena menehtyi leukemiaan vuonna 1913 Uudenkirkon huvilassa. Hän oli julkaissut elinaikanaan vain joitakin tekstejä, eikä ollut siis saavuttanut tunnettuutta. Hänet haudattiin Uudenkirkon suomalaiselle hautausmaalle.

Saat pikkukuvasta esille suuremman kuvan:Lisätietoa verkkonäyttelystä

Museon työryhmä:
Mona Taipale, Satu Ståhlberg ja Johanna Piipponen

Verkkonäyttelyn käsikirjoitus: Pauliina Veijalainen
Verkkonäyttelyn käsikirjoitus pohjautuu Lappeenrannan museoiden Avojaloin-yhteisnäyttelyyn (26.4.2015–10.1.2016), jonka on käsikirjoittanut kirjailija Anna Kortelainen. Verkkonäyttelyn henkilötekstit pohjautuvat Anna Kortelaisen artikkeleihin Gummeruksen kustantamassa Avojaloin – 20 tositarinaa Karjalan Kannakselta -julkaisussa.

Graafinen suunnittelu: Päivi Veijalainen / Huhtikuu

Tekninen toteutus: Marko Myllymäki / Atadone

Audioleikkeiden käsikirjoitus: Anna Kortelainen

Audioleikkeiden lukijat:
Jukka Lehtinen
Liisa Lehtinen
Maria Lehtinen
Mikko Pirinen
Netta Salonsaari
Antti Taipale
Helmi Taipale
Mikko Taipale
Mona Taipale

Kuvien oikeudet:
Etelä-Karjalan museo (EKM)
Etelä-Karjalan taidemuseo (EKTM)
Lintulan luostari
Museovirasto
Pietarin kaupunginmuseo
(State Museum of the History of St Petersburg. St Petersburg)
Pohjanmaan museo
Rajamuseo
Työväenmuseo Werstas (TW)
Yksityiskokoelmat

Näyttelyä on tukenut Museovirasto

Museovirasto