Jelena koki kaupunkielämän Pietarissa ankeaksi “kiviseksi taskuksi”, josta piti päästä kesäisin pakoon. Keväisin hän riemuitsi päästessään datšalleen ja kirjoitti päiväkirjaansa: ”Olen tosiaan päässyt huvilalle! Koko ruumiini ilakoi ja hengittää. Huokoset avautuvat ja imevät ahnaasti sisään appelsiininkeltaisen huoneen kuivaa, lapsellisen tervettä ilmaa.” ... “Aurinkoinen ikkuna lepää lattialla. Menen seisomaan sen päälle, lämmittelen paljaita jalkoja.”

Kannaksen luonnolla oli suuri merkitys Jelenan taiteessa. Hänen maalauksensa ovat omaperäisen pehmeitä, ja niissä on havaittavissa luontovaikutelmien romantiikkaa sekä lapsenomaisuutta. Toisin kuin muille futuristeille, Jelenalle moderni taide merkitsi paluuta luontoon, jota hän havainnoi tarkasti ja herkästi. Luonnossa kävellessään hän kantoi mukanaan paperia ja lyijykynää, jotta pystyisi piirtämään ja kirjoittamaan muistiin sen, minkä näki tai koki. Jelena julisti, että ”runoilijoiden on aivan välttämättä kuljettava kesällä paljain jaloin!”. Hän myös jutteli kesällä luonnonvoimille kuin ystävilleen: ”Tuuli, kutita minua vähän korvan takaa! Ei, ei sillä tavalla! Kukaan ei pyydä kutittamaan nenästä! Ja ilmavallan oikkupussi, tiedän minä muutenkin, turha sinun on tulla minulle kertomaan, että nenäni on pitkänlainen...”

Eräs Jelenan kokeilevista runoista oli nimeltään Finlandija. Siinä hän tapailee oppimiaan suomalaisia etunimiä, tuutulauluja sekä suomen kielen äänteitä.

Saat pikkukuvasta esille suuremman kuvan:


Lisätietoa verkkonäyttelystä

Museon työryhmä:
Mona Taipale, Satu Ståhlberg ja Johanna Piipponen

Verkkonäyttelyn käsikirjoitus: Pauliina Veijalainen
Verkkonäyttelyn käsikirjoitus pohjautuu Lappeenrannan museoiden Avojaloin-yhteisnäyttelyyn (26.4.2015–10.1.2016), jonka on käsikirjoittanut kirjailija Anna Kortelainen. Verkkonäyttelyn henkilötekstit pohjautuvat Anna Kortelaisen artikkeleihin Gummeruksen kustantamassa Avojaloin – 20 tositarinaa Karjalan Kannakselta -julkaisussa.

Graafinen suunnittelu: Päivi Veijalainen / Huhtikuu

Tekninen toteutus: Marko Myllymäki / Atadone

Audioleikkeiden käsikirjoitus: Anna Kortelainen

Audioleikkeiden lukijat:
Jukka Lehtinen
Liisa Lehtinen
Maria Lehtinen
Mikko Pirinen
Netta Salonsaari
Antti Taipale
Helmi Taipale
Mikko Taipale
Mona Taipale

Kuvien oikeudet:
Etelä-Karjalan museo (EKM)
Etelä-Karjalan taidemuseo (EKTM)
Lintulan luostari
Museovirasto
Pietarin kaupunginmuseo
(State Museum of the History of St Petersburg. St Petersburg)
Pohjanmaan museo
Rajamuseo
Työväenmuseo Werstas (TW)
Yksityiskokoelmat

Näyttelyä on tukenut Museovirasto

Museovirasto