Kun Toivo vuonna 1916 otti vastaan orkesterin johtajan tehtävän Viipurissa, oli orkesteri vakavissa taloudellisissa vaikeuksissa. Useita muusikkoja oli lähtenyt ja Toivon piti etsiä uusia jopa Pietarista asti. Toivo rakensi myös hyvät suhteet paikalliseen lehdistöön, mikä auttoi orkesterin nostamisessa jaloilleen. Vaikka tehtävää oli paljon, oli kesäloma niin pitkä, että säveltämisellekin jäi aikaa.

Toivo suhtautui kiihkeästi suomenkielisyyteen ja suorastaan vihasi vieraita kieliä. Hän kieltäytyi puhumasta ruotsia ja ryssitteli venäläisiä muusikoita. Tätä pidettiin loukkaavana Viipurissa​, joka oli monikielinen ja -kulttuurinen kaupunki. Orkesterin johtajana Toivoa tosin pidettiin huumorintajuisena ja tarkkana.

Vuoden 1918 alkupuolella Viipuri oli sisällissodan takia rauhaton. Rintamalinja kulki Alman ja Toivon kodin läheltä, ja he joutuivat usein kuuntelemaan taistelujen ääniä. Sotakuukausien jännitys huipentui Viipurin valtaamiseen hieman ennen vappua 1918. Vappuna Alma ja Toivo matkustivat Viipuriin seuraamaan vapautusparaatia sekä juhlimaan vapautusta Seurahuoneella.

Vallatun Viipurin riehakas tunnelma alkoi juopottelun seurauksena muuttua rähinäksi. Seurahuoneella Toivo yritti esittää sävellyksiään juhlijoille, mutta päätyi kiistelemään kielikysymyksistä. Syntyi kahakka, jonka päätteeksi miesjoukko raahasi Toivon pihalle, jossa häntä ammuttiin päähän. Pitkän kuolinkamppailun jälkeen Toivo kuoli vammoihinsa 18.5.1918.

Saat pikkukuvasta esille suuremman kuvan:


Lisätietoa verkkonäyttelystä

Museon työryhmä:
Mona Taipale, Satu Ståhlberg ja Johanna Piipponen

Verkkonäyttelyn käsikirjoitus: Pauliina Veijalainen
Verkkonäyttelyn käsikirjoitus pohjautuu Lappeenrannan museoiden Avojaloin-yhteisnäyttelyyn (26.4.2015–10.1.2016), jonka on käsikirjoittanut kirjailija Anna Kortelainen. Verkkonäyttelyn henkilötekstit pohjautuvat Anna Kortelaisen artikkeleihin Gummeruksen kustantamassa Avojaloin – 20 tositarinaa Karjalan Kannakselta -julkaisussa.

Graafinen suunnittelu: Päivi Veijalainen / Huhtikuu

Tekninen toteutus: Marko Myllymäki / Atadone

Audioleikkeiden käsikirjoitus: Anna Kortelainen

Audioleikkeiden lukijat:
Jukka Lehtinen
Liisa Lehtinen
Maria Lehtinen
Mikko Pirinen
Netta Salonsaari
Antti Taipale
Helmi Taipale
Mikko Taipale
Mona Taipale

Kuvien oikeudet:
Etelä-Karjalan museo (EKM)
Etelä-Karjalan taidemuseo (EKTM)
Lintulan luostari
Museovirasto
Pietarin kaupunginmuseo
(State Museum of the History of St Petersburg. St Petersburg)
Pohjanmaan museo
Rajamuseo
Työväenmuseo Werstas (TW)
Yksityiskokoelmat

Näyttelyä on tukenut Museovirasto

Museovirasto