Wäinö menestyi Viipurin Taiteenystävien Piirustuskoulussa, vaikka hän joutuikin tekemään samaan aikaan töitä opiskelujensa rahoittamiseksi. Vuonna 1917 hän työskenteli konttori- ja piirustusapulaisena opettajansa Uno Ullbergin arkkitehtitoimistossa. Wäinön teoksia oli ensimmäistä kertaa esillä Piirustuskoulun kevätnäyttelyssä 1914. Opiskelun ja töiden ohella Wäinö harrasti musiikkia, ja sai yksityistunteja pianonsoitossa myös Toivo Kuulalta.

Saat pikkukuvasta esille suuremman kuvan:

Sisällissodan alettua Wäinö liittyi punakaartiin. Hänet vangittiin huhtikuun lopussa 1918, ja hän joutui Viipurin pahamaineisimpaan vankileiriin. Siellä suoritettiin sattumanvaraisia pikateloituksia, jonka lisäksi nälänhätä ja kulkutaudit koituivat useiden kohtaloksi. Wäinö oli kuitenkin onnekas ja pelastui juuri ennen pahinta nälänhätää. Hän vapautui toukokuussa 1918, kun Viipurin Taiteenystävät ja Wäinön työnantaja, arkkitehti Ullberg, olivat vaatineet hänen vapautustaan.

Viipurin ilmapiiri oli täysin muuttunut sisällissodan seurauksena. Wäinö sai takaisin työnsä Ullbergin arkkitehtitoimistossa, mutta Piirustuskoulun rehtori ei toivonut Wäinöä enää takaisin kouluun. Wäinöstä tuntui, että hänen oli aloitettava elämänsä uudestaan muualla, joten vuonna 1919 hän muutti Helsinkiin.

Helsingissä Wäinö opiskeli Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa. 1920-luku oli tärkeintä aikaa hänen taiteellisessa tuotannossaan. Hän toimi Sylvin kanssa myös Tulenkantajissa, 1920-luvun uudistusmielisessä ja Eurooppaan suuntautuneessa kirjailijoiden ryhmässä.

Saat pikkukuvasta esille suuremman kuvan:


Lisätietoa verkkonäyttelystä

Museon työryhmä:
Mona Taipale, Satu Ståhlberg ja Johanna Piipponen

Verkkonäyttelyn käsikirjoitus: Pauliina Veijalainen
Verkkonäyttelyn käsikirjoitus pohjautuu Lappeenrannan museoiden Avojaloin-yhteisnäyttelyyn (26.4.2015–10.1.2016), jonka on käsikirjoittanut kirjailija Anna Kortelainen. Verkkonäyttelyn henkilötekstit pohjautuvat Anna Kortelaisen artikkeleihin Gummeruksen kustantamassa Avojaloin – 20 tositarinaa Karjalan Kannakselta -julkaisussa.

Graafinen suunnittelu: Päivi Veijalainen / Huhtikuu

Tekninen toteutus: Marko Myllymäki / Atadone

Audioleikkeiden käsikirjoitus: Anna Kortelainen

Audioleikkeiden lukijat:
Jukka Lehtinen
Liisa Lehtinen
Maria Lehtinen
Mikko Pirinen
Netta Salonsaari
Antti Taipale
Helmi Taipale
Mikko Taipale
Mona Taipale

Kuvien oikeudet:
Etelä-Karjalan museo (EKM)
Etelä-Karjalan taidemuseo (EKTM)
Lintulan luostari
Museovirasto
Pietarin kaupunginmuseo
(State Museum of the History of St Petersburg. St Petersburg)
Pohjanmaan museo
Rajamuseo
Työväenmuseo Werstas (TW)
Yksityiskokoelmat

Näyttelyä on tukenut Museovirasto

Museovirasto