Datšojen kulta-aika

Kuva: EKM

Viipurin ja Pietarin välisen junaradan valmistuminen 1870 teki Kannaksesta erittäin houkuttelevan kesänviettopaikan venäläisille perheille. Jo sitä ennen Suomi oli myynyt innokkaasti maata venäläisille, jotka rakensivat Kannakselle runsaasti kesähuviloitaan eli datšoja. 1900-luvun alussa suuri osa Terijoen seudun kesäasukkaista tuli Pietarista. Kesäasukkaat olivat paitsi varakkaita ylhäisön edustajia, myös liike-elämän ja vapaan ammatin harjoittajia sekä ruumiillisen työn tekijöitä.

Monet pietarilaiset viihtyivät Kannaksella, koska he pitivät sävyisistä suomalaisista, luonnonläheisyydestä ja hiljaisuudesta. Kesäasukkaat toivat Terijoelle paljon palvelualan töitä, koska huvila-asukkaat tarvitsivat mm. palveluskuntaa ja ajureita. Huvilat houkuttelivat seudulle myös monenlaisia kaupustelijoita sekä viihdyttäjiä.

Vuoden 1910 tienoilla Kannaksen huvilaseudulla oli ulkomaalaisten omistuksessa noin 5 000 huvilaa, ja pelkästään Terijoella oli 50 000 pietarilaista kesäasukasta. Yksi heistä oli taiteilija ja runoilija ​Jelena Guro​. Vuonna 1917 Terijoen 12 000 kesähuvilasta korkeintaan 10 % oli suomalaisten omistamia.

Saat pikkukuvasta esille suuremman kuvan:

Lisätietoa verkkonäyttelystä

Museon työryhmä:
Mona Taipale, Satu Ståhlberg ja Johanna Piipponen

Verkkonäyttelyn käsikirjoitus: Pauliina Veijalainen
Verkkonäyttelyn käsikirjoitus pohjautuu Lappeenrannan museoiden Avojaloin-yhteisnäyttelyyn (26.4.2015–10.1.2016), jonka on käsikirjoittanut kirjailija Anna Kortelainen. Verkkonäyttelyn henkilötekstit pohjautuvat Anna Kortelaisen artikkeleihin Gummeruksen kustantamassa Avojaloin – 20 tositarinaa Karjalan Kannakselta -julkaisussa.

Graafinen suunnittelu: Päivi Veijalainen / Huhtikuu

Tekninen toteutus: Marko Myllymäki / Atadone

Audioleikkeiden käsikirjoitus: Anna Kortelainen

Audioleikkeiden lukijat:
Jukka Lehtinen
Liisa Lehtinen
Maria Lehtinen
Mikko Pirinen
Netta Salonsaari
Antti Taipale
Helmi Taipale
Mikko Taipale
Mona Taipale

Kuvien oikeudet:
Etelä-Karjalan museo (EKM)
Etelä-Karjalan taidemuseo (EKTM)
Lintulan luostari
Museovirasto
Pietarin kaupunginmuseo
(State Museum of the History of St Petersburg. St Petersburg)
Pohjanmaan museo
Rajamuseo
Työväenmuseo Werstas (TW)
Yksityiskokoelmat

Näyttelyä on tukenut Museovirasto

Museovirasto