Historiaa

Pitäjärajakartta Kuva: EKM

Karjalankannas on suomalaisten rakastama, kaiholla muisteltu kotiseutu, joka rajautuu Suomenlahteen, Laatokkaan ja Saimaaseen. Karjalankannaksella asui yli 400 000 suomalaista, ja alueen suurimmat keskukset olivat Viipuri ja Käkisalmi. Toisen maailmansodan jälkeen Karjalankannas on kuulunut ensin Neuvostoliitolle, sittemmin Venäjälle.

Karjalankannasta muistellaan luonnonkauniina seutuna, jossa elämänmeno oli värikästä ja eloisaa. Kannaksen asukkaita kutsuttiin ”päivänpuoleksi” Suomen kansasta, eli iloisiksi ja vilkkaiksi ihmisiksi, jotka olivat myös hyviä kaupankävijöitä. Monet asukkaista olivat maanviljelijöitä, sillä alueen maaperä soveltui erinomaisesti viljelyyn.

Kansainvälinen Viipuri oli Suomen toiseksi suurin kaupunki ja kukoistava teollisuuskeskus, jonka elinvoima houkutteli taiteilijoita ja kulttuuri-ihmisiä. Viipurin seutu oli myös suosittu matkailukohde, jonne tultiin niin koti- kuin ulkomailtakin.

Karjalankannaksen tunnusmerkkejä ovat kauniit pitsihuvilat eli datsat, Terijoen valkoiset hiekkarannat, Monrepos’n puisto, Valamon ja Lintulan luostarit sekä tietysti Laatokka.

Lisätietoa verkkonäyttelystä

Museon työryhmä:
Mona Taipale, Satu Ståhlberg ja Johanna Piipponen

Verkkonäyttelyn käsikirjoitus: Pauliina Veijalainen
Verkkonäyttelyn käsikirjoitus pohjautuu Lappeenrannan museoiden Avojaloin-yhteisnäyttelyyn (26.4.2015–10.1.2016), jonka on käsikirjoittanut kirjailija Anna Kortelainen. Verkkonäyttelyn henkilötekstit pohjautuvat Anna Kortelaisen artikkeleihin Gummeruksen kustantamassa Avojaloin – 20 tositarinaa Karjalan Kannakselta -julkaisussa.

Graafinen suunnittelu: Päivi Veijalainen / Huhtikuu

Tekninen toteutus: Marko Myllymäki / Atadone

Audioleikkeiden käsikirjoitus: Anna Kortelainen

Audioleikkeiden lukijat:
Jukka Lehtinen
Liisa Lehtinen
Maria Lehtinen
Mikko Pirinen
Netta Salonsaari
Antti Taipale
Helmi Taipale
Mikko Taipale
Mona Taipale

Kuvien oikeudet:
Etelä-Karjalan museo (EKM)
Etelä-Karjalan taidemuseo (EKTM)
Lintulan luostari
Museovirasto
Pietarin kaupunginmuseo
(State Museum of the History of St Petersburg. St Petersburg)
Pohjanmaan museo
Rajamuseo
Työväenmuseo Werstas (TW)
Yksityiskokoelmat

Näyttelyä on tukenut Museovirasto

Museovirasto