Laiton kaupankäynti rajan yli

Suomen itsenäistymistä seuranneen sisällissodan ja pula-ajan takia työstä oli koko maassa pulaa. Vuoteen 1918 saakka rajaseutu oli ollut riippuvainen Venäjälle suuntautuneesta kaupankäynnistä sekä venäläisistä kesäasukkaista. Suomen ja Venäjän välisen rajan sulkeutumisella oli katastrofaaliset seuraukset rajaseudun asukkaille. Tavallisetkin ihmiset saattoivat ryhtyä salakuljettajiksi, eikä paikallinen väestö edes pitänyt toimintaa kovin rikollisena.

Rajan yli kuljetettiin mitä tahansa hevosista ja kankaista vallankumoukselliseen kirjallisuuteen saakka. Myös ihmisiä salakuljetettiin: venäläisiä pakeni Venäjän vallankumouksen jälkeen Suomeen, ja Suomesta rajan yli loikkasi sisällissodan lopputulokseen pettyneitä kommunisteja. Suomen viranomaiset pelkäsivät myös rajan yli palaavia suomalaisia, koska he saattaisivat takaisin tullessaan levittää vaarallista kommunismin aatetta muuhun yhteiskuntaan.

Salakuljetusverkostoon kuului etappeja eli paikkoja, joissa salakuljetettu tavara vaihtoi kuljettajaansa. Suomen tihein etappiverkosto sotienvälisenä aikana oli juuri Kannaksella. Salakuljettajilla oli omat reittinsä rajan yli, mutta aikaa myöten poliisi oli näistä reiteistä hyvin tietoinen. Salakuljetukseen voi tutustua tarkemmin lukemalla Matti Ilosesta.

Saat pikkukuvasta esille suuremman kuvan:

Lisätietoa verkkonäyttelystä

Museon työryhmä:
Mona Taipale, Satu Ståhlberg ja Johanna Piipponen

Verkkonäyttelyn käsikirjoitus: Pauliina Veijalainen
Verkkonäyttelyn käsikirjoitus pohjautuu Lappeenrannan museoiden Avojaloin-yhteisnäyttelyyn (26.4.2015–10.1.2016), jonka on käsikirjoittanut kirjailija Anna Kortelainen. Verkkonäyttelyn henkilötekstit pohjautuvat Anna Kortelaisen artikkeleihin Gummeruksen kustantamassa Avojaloin – 20 tositarinaa Karjalan Kannakselta -julkaisussa.

Graafinen suunnittelu: Päivi Veijalainen / Huhtikuu

Tekninen toteutus: Marko Myllymäki / Atadone

Audioleikkeiden käsikirjoitus: Anna Kortelainen

Audioleikkeiden lukijat:
Jukka Lehtinen
Liisa Lehtinen
Maria Lehtinen
Mikko Pirinen
Netta Salonsaari
Antti Taipale
Helmi Taipale
Mikko Taipale
Mona Taipale

Kuvien oikeudet:
Etelä-Karjalan museo (EKM)
Etelä-Karjalan taidemuseo (EKTM)
Lintulan luostari
Museovirasto
Pietarin kaupunginmuseo
(State Museum of the History of St Petersburg. St Petersburg)
Pohjanmaan museo
Rajamuseo
Työväenmuseo Werstas (TW)
Yksityiskokoelmat

Näyttelyä on tukenut Museovirasto

Museovirasto