Rajavyöhyke

Kuva: Yksityiskokoelma

Suomen ja Venäjän välinen raja oli liukuva vuosisatojen ajan. Ennen Suomen itsenäistymistä sen yli oli vierailtu naapurissa kylässä ja käyty kauppaa, menty opiskelemaan ja etsimään töitä. Vasta itsenäistymisen jälkeen raja todella merkitsi rajoituksia näille arkisille asioille. Kylmän sodan aikana suomalaiset eivät voineet vierailla rajan toiselle puolelle jääneellä Karjalankannaksella ollenkaan. Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen raja on jälleen avautunut, ja nykyään vierailut puolin ja toisin ovat arkipäivää.

1920-luvulla vastikään sulkeutunut raja kiehtoi suomalaisia. Siihen liittyi myös paljon pelkoja ja myyttejä. Turistit, suojeluskuntalaiset ja lotat tekivät retkiä Rajajoelle, jonka myötäisesti raja kulki. 1930-luvun lopulla sotaa ennusteleva maailmantilanne näkyi ulkomaisina arvovieraina, joita vietiin Kannakselle ja Terijoelle katsomaan rajaa ja sen vartiointia.

Rajojen ja raja-alueiden tutkimiseen voi tutustua tarkemmin osoitteessa rajatontatiedekasvatusta.wordpress.com. Sivustolla on myös kouluille tarkoitettuja oppimateriaaleja.

Saat pikkukuvasta esille suuremman kuvan:

Lisätietoa verkkonäyttelystä

Museon työryhmä:
Mona Taipale, Satu Ståhlberg ja Johanna Piipponen

Verkkonäyttelyn käsikirjoitus: Pauliina Veijalainen
Verkkonäyttelyn käsikirjoitus pohjautuu Lappeenrannan museoiden Avojaloin-yhteisnäyttelyyn (26.4.2015–10.1.2016), jonka on käsikirjoittanut kirjailija Anna Kortelainen. Verkkonäyttelyn henkilötekstit pohjautuvat Anna Kortelaisen artikkeleihin Gummeruksen kustantamassa Avojaloin – 20 tositarinaa Karjalan Kannakselta -julkaisussa.

Graafinen suunnittelu: Päivi Veijalainen / Huhtikuu

Tekninen toteutus: Marko Myllymäki / Atadone

Audioleikkeiden käsikirjoitus: Anna Kortelainen

Audioleikkeiden lukijat:
Jukka Lehtinen
Liisa Lehtinen
Maria Lehtinen
Mikko Pirinen
Netta Salonsaari
Antti Taipale
Helmi Taipale
Mikko Taipale
Mona Taipale

Kuvien oikeudet:
Etelä-Karjalan museo (EKM)
Etelä-Karjalan taidemuseo (EKTM)
Lintulan luostari
Museovirasto
Pietarin kaupunginmuseo
(State Museum of the History of St Petersburg. St Petersburg)
Pohjanmaan museo
Rajamuseo
Työväenmuseo Werstas (TW)
Yksityiskokoelmat

Näyttelyä on tukenut Museovirasto

Museovirasto