Rajan vartiointi

Rajan sulkeutumisesta eli vuodesta 1918 lähtien Kannaksella toimi erillisinä komendanttilaitos ja tullipoliisi. Vuonna 1922 nämä yhdistyivät rajavartiostoksi, jonka ylimmäksi esimieheksi, rajakomendantiksi, nimitettiin Ilo Schroeder.

1920-lukua rajan läheisyydessä leimasivat sisällissodan jälkeinen epäluulo ja katkeruus sekä Neuvosto-Venäjän epävarmat olot. Rajavartijoita oli liian vähän ja asukkaat kuljettivat jatkuvasti rajan yli kauppatavaraa ja ihmisiä. Rajan pituus oli 120 kilometriä, ja siitä osan muodostava Rajajoki oli niin kapea ja matala, että sen yli saattoi paikoin kahlata. Rajan toisella puolella vartioi puna-armeija. Raja oli poliittinen ilmapuntari: joinain aikoina rajavartijat saattoivat tavata toisiaan ja tupakoida yhdessä, mutta ilmapiirin kiristyessä rajan yli saatettiin ammuskella.

1930-luvun mittaan arkisen pieniä rajaselkkauksia oli vähemmän, sillä Neuvostoliiton viranomaiset siirsivät väestöä pois Kannakselta. 1930-luvulla ilmapiiri Suomessa kuitenkin synkkeni ja tunnelmaa rajalla kiristivät mm. lama ja Suomen kommunistilait.

Saat pikkukuvasta esille suuremman kuvan:

Lisätietoa verkkonäyttelystä

Museon työryhmä:
Mona Taipale, Satu Ståhlberg ja Johanna Piipponen

Verkkonäyttelyn käsikirjoitus: Pauliina Veijalainen
Verkkonäyttelyn käsikirjoitus pohjautuu Lappeenrannan museoiden Avojaloin-yhteisnäyttelyyn (26.4.2015–10.1.2016), jonka on käsikirjoittanut kirjailija Anna Kortelainen. Verkkonäyttelyn henkilötekstit pohjautuvat Anna Kortelaisen artikkeleihin Gummeruksen kustantamassa Avojaloin – 20 tositarinaa Karjalan Kannakselta -julkaisussa.

Graafinen suunnittelu: Päivi Veijalainen / Huhtikuu

Tekninen toteutus: Marko Myllymäki / Atadone

Audioleikkeiden käsikirjoitus: Anna Kortelainen

Audioleikkeiden lukijat:
Jukka Lehtinen
Liisa Lehtinen
Maria Lehtinen
Mikko Pirinen
Netta Salonsaari
Antti Taipale
Helmi Taipale
Mikko Taipale
Mona Taipale

Kuvien oikeudet:
Etelä-Karjalan museo (EKM)
Etelä-Karjalan taidemuseo (EKTM)
Lintulan luostari
Museovirasto
Pietarin kaupunginmuseo
(State Museum of the History of St Petersburg. St Petersburg)
Pohjanmaan museo
Rajamuseo
Työväenmuseo Werstas (TW)
Yksityiskokoelmat

Näyttelyä on tukenut Museovirasto

Museovirasto