Elämää sataman ympäristössä

Satamatoiminta keskittyi Uuraansalmen kummallakin puolella sijaitseviin saariin, Uuraaseen ja Ravansaareen. Satama houkutteli ympärilleen asukkaita ja muita elinkeinonharjoittajia, ja saariston asukasluku oli melkein 6 000 asukasta 1930-luvun alussa. Vuonna 1932 Uuraan saaristo liitettiin Viipurin kaupunkiin.

Uuraan puolella oli paljon kauppoja ja erikoisliikkeitä, kuten partureita ja kampaamoita. Lisäksi kauppalassa oli pankkeja, ravintoloita, lääkärin vastaanotto, apteekki ja yleinen sauna. Viihdettä tarjosivat elokuvateatterit Tähti ja Biograf.

Ravansaaressa asukkaat asuivat kolmessa pienessä taajamassa. Pohjoisen ja etelän taajamissa asui sataman työväkeä, jotka kävivät keskenään työväentalon juhlissa ja tansseissa. Työväestön lapset olivat mukana työväen menoissa ja harrastivat urheilua Uuraan Vilppaassa. Keskikylässä asui puolestaan keskiluokkaa eli kauppiaita ja virkamiehiä palvelijoineen. Keskikylän lapset ja nuoret eivät viettäneet aikaa työläislasten kanssa, vaan menivät harrastuksiin pyhäkouluun, uimakouluun, raittiusyhdistyksen nuorisokerhoon ja Uuraan Urheilijoihin.

Saat pikkukuvasta esille suuremman kuvan:

Lisätietoa verkkonäyttelystä

Museon työryhmä:
Mona Taipale, Satu Ståhlberg ja Johanna Piipponen

Verkkonäyttelyn käsikirjoitus: Pauliina Veijalainen
Verkkonäyttelyn käsikirjoitus pohjautuu Lappeenrannan museoiden Avojaloin-yhteisnäyttelyyn (26.4.2015–10.1.2016), jonka on käsikirjoittanut kirjailija Anna Kortelainen. Verkkonäyttelyn henkilötekstit pohjautuvat Anna Kortelaisen artikkeleihin Gummeruksen kustantamassa Avojaloin – 20 tositarinaa Karjalan Kannakselta -julkaisussa.

Graafinen suunnittelu: Päivi Veijalainen / Huhtikuu

Tekninen toteutus: Marko Myllymäki / Atadone

Audioleikkeiden käsikirjoitus: Anna Kortelainen

Audioleikkeiden lukijat:
Jukka Lehtinen
Liisa Lehtinen
Maria Lehtinen
Mikko Pirinen
Netta Salonsaari
Antti Taipale
Helmi Taipale
Mikko Taipale
Mona Taipale

Kuvien oikeudet:
Etelä-Karjalan museo (EKM)
Etelä-Karjalan taidemuseo (EKTM)
Lintulan luostari
Museovirasto
Pietarin kaupunginmuseo
(State Museum of the History of St Petersburg. St Petersburg)
Pohjanmaan museo
Rajamuseo
Työväenmuseo Werstas (TW)
Yksityiskokoelmat

Näyttelyä on tukenut Museovirasto

Museovirasto