Viipuri talvi- ja jatkosodassa

Talvisodan taistelut saavuttivat Viipurin heti sodan ensimmäisinä päivinä loppuvuonna 1939. Asukkaat alkoivat paeta kaupungista pian tämän jälkeen, ja koulut ja liikkeet suljettiin. Neuvostoarmeija ei koskaan valloittanut Viipuria, mutta Moskovan rauhansopimuksen ehtojen mukaisesti Suomen tuli luovuttaa Karjalankannas ja Viipuri Neuvostoliitolle. Rauha solmittiin 12. maaliskuuta 1940, jonka jälkeen viimeisetkin asukkaat lähtivät evakkoon Viipurista.

Jatkosodan alettua 1941 Suomi valtasi rivakasti Viipurin takaisin itselleen. Kaupunki oli kärsinyt pahoin talvisodassa, mutta pikku hiljaa elämä alkoi palata sinne. Kaupunki jouduttiin kuitenkin jättämään uudestaan pian sen jälkeen, kun Neuvostoliitto aloitti suurhyökkäyksen Kannaksella kesäkuussa 1944. Hyökkäys eteni nopeasti kohti Viipuria, ja kaupunki menetettiin muutaman viikon sisällä. Karjalankannas ja Viipuri jouduttiin luovuttamaan Neuvostoliitolle uudestaan rauhan yhteydessä.

Talvisodan aikana evakkoon lähti yli 80 000 viipurilaista, ja he asettuivat asumaan eri puolille Suomea. Useimmat heistä eivät enää koskaan palanneet kotikaupunkiinsa asumaan.

Saat pikkukuvasta esille suuremman kuvan:

Lisätietoa verkkonäyttelystä

Museon työryhmä:
Mona Taipale, Satu Ståhlberg ja Johanna Piipponen

Verkkonäyttelyn käsikirjoitus: Pauliina Veijalainen
Verkkonäyttelyn käsikirjoitus pohjautuu Lappeenrannan museoiden Avojaloin-yhteisnäyttelyyn (26.4.2015–10.1.2016), jonka on käsikirjoittanut kirjailija Anna Kortelainen. Verkkonäyttelyn henkilötekstit pohjautuvat Anna Kortelaisen artikkeleihin Gummeruksen kustantamassa Avojaloin – 20 tositarinaa Karjalan Kannakselta -julkaisussa.

Graafinen suunnittelu: Päivi Veijalainen / Huhtikuu

Tekninen toteutus: Marko Myllymäki / Atadone

Audioleikkeiden käsikirjoitus: Anna Kortelainen

Audioleikkeiden lukijat:
Jukka Lehtinen
Liisa Lehtinen
Maria Lehtinen
Mikko Pirinen
Netta Salonsaari
Antti Taipale
Helmi Taipale
Mikko Taipale
Mona Taipale

Kuvien oikeudet:
Etelä-Karjalan museo (EKM)
Etelä-Karjalan taidemuseo (EKTM)
Lintulan luostari
Museovirasto
Pietarin kaupunginmuseo
(State Museum of the History of St Petersburg. St Petersburg)
Pohjanmaan museo
Rajamuseo
Työväenmuseo Werstas (TW)
Yksityiskokoelmat

Näyttelyä on tukenut Museovirasto

Museovirasto