Kouluille

Aikamatka Kannakselle on vuorovaikutteinen verkkonäyttely, joka on suunnattu erityisesti koulumaailman tarpeisiin. Verkkonäyttely ja sen sisältö perustuvat Etelä-Karjalan museon ja Etelä-Karjalan taidemuseon Avojaloin – 10 elämää Karjalan Kannaksella näyttelyyn (26.4.2015–10.1.2016). Näyttely juhlistaa samalla Etelä-Karjalan taidemuseon 50-vuotisjuhlavuotta (1965–2015). Näyttelyssä tutustutaan kymmeneen Karjalankannaksella eläneeseen henkilöön, heidän elämäänsä, ammatteihinsa ja kohtaloihinsa. Verkkonäyttelyssä henkilöihin tutustutaan lisäksi osana oman aikansa historiallisia tapahtumia. Näin esimerkiksi naisten oikeuksien, Suomen sisällissodan tai modernin lääketieteen puutteen todelliset vaikutukset ihmisten elämiin tulevat käsinkosketeltavalle tasolle. Jokaisen henkilön yhteydessä on erillinen Tutustu ja tutki -osio, jonka kysymykset ohjaavat tarkastelemaan paitsi henkilön elämää osana historiaa, myös eläytymään siihen.

Henkilöiden lisäksi verkkonäyttelyssä on esitelty Karjalankannasta sellaisena kuin se Suomelle kuuluessaan vielä oli. Näyttelyvieras voi tutustua esimerkiksi Viipurin nähtävyyksiin tai ottaa selvää, miten Karjalankannaksella 1900-luvun alussa kuljettiin paikasta toiseen.

Aikamatka Kannakselle -näyttelyn suunnittelussa oli mukana ryhmä Lappeenrannan Kesämäenrinteen koululaisia. Heidän toiveestaan mukana on yläkoululaisille soveltuvia pelejä ja tehtäviä. Nämä löytyvät löytyvät Näyttelyvieraalle-sivun osiosta Huvittelua. Tietovisassa voi testata, mitä jäi mieleen näyttelystä, ja sarjakuvan avulla voidaan kuvitella henkilöiden tarinoita pidemmälle. Tehtävien tulokset ja tuotokset voi halutessaan jakaa verkkonäyttelyn omassa vieraskirjassa.

Lisätietoa verkkonäyttelystä

Museon työryhmä:
Mona Taipale, Satu Ståhlberg ja Johanna Piipponen

Verkkonäyttelyn käsikirjoitus: Pauliina Veijalainen
Verkkonäyttelyn käsikirjoitus pohjautuu Lappeenrannan museoiden Avojaloin-yhteisnäyttelyyn (26.4.2015–10.1.2016), jonka on käsikirjoittanut kirjailija Anna Kortelainen. Verkkonäyttelyn henkilötekstit pohjautuvat Anna Kortelaisen artikkeleihin Gummeruksen kustantamassa Avojaloin – 20 tositarinaa Karjalan Kannakselta -julkaisussa.

Graafinen suunnittelu: Päivi Veijalainen / Huhtikuu

Tekninen toteutus: Marko Myllymäki / Atadone

Audioleikkeiden käsikirjoitus: Anna Kortelainen

Audioleikkeiden lukijat:
Jukka Lehtinen
Liisa Lehtinen
Maria Lehtinen
Mikko Pirinen
Netta Salonsaari
Antti Taipale
Helmi Taipale
Mikko Taipale
Mona Taipale

Kuvien oikeudet:
Etelä-Karjalan museo (EKM)
Etelä-Karjalan taidemuseo (EKTM)
Lintulan luostari
Museovirasto
Pietarin kaupunginmuseo
(State Museum of the History of St Petersburg. St Petersburg)
Pohjanmaan museo
Rajamuseo
Työväenmuseo Werstas (TW)
Yksityiskokoelmat

Näyttelyä on tukenut Museovirasto

Museovirasto